Logo eilanden-nieuws.nl
Wilko van Dam, (tweede van rechts) met zijn vrouw Margo, zijn dochter Patricia en zoon Patrick op de boerderij van de familie Van Es.
Wilko van Dam, (tweede van rechts) met zijn vrouw Margo, zijn dochter Patricia en zoon Patrick op de boerderij van de familie Van Es. (Foto: Adri van der Laan)

Wilko van Dam viert 40-jarig dienstjubileum

NIEUWE-TONGE- Het komt tegenwoordig niet zo vaak meer voor, dat iemand zijn gehele arbeidzame leven bij dezelfde werkgever doorbrengt. Wilko van Dam (57) presteerde dit wel en sterker nog, hij wil er, zolang zijn gezondheid het toelaat, nog lang niet mee stoppen. Afgelopen woensdag was Wilko maar liefst 40 jaar in dienst bij Landbouwbedrijf Van Es in Nieuwe-Tonge. Een tijd waar hij met plezier op terugkijkt en hoopt tot aan zijn pensioen te kunnen blijven. Op naar de 50 dus.

Door Mirjam Terhoeve

Natuurlijk wist Wilko dat hij op 2 mei precies 40 jaar in dienst was bij de familie Van Es, maar wat hij niet wist, was dat zijn vrouw en kinderen 's middags gezellig langs zouden komen tijdens de koffiepauze en ook wist hij niet dat de familie Van Es gezorgd had voor een prachtige taart om erbij te serveren. Een grote verassing dus. Daarbij werd Wilko door zijn werkgevers ook nog verrast met een mooi cadeau en een etentje in het vooruitzicht met de hele zaak. Het werd dus onverwacht een feestelijk gebeuren.

Afwisselend werk

Wilko is op het eiland vooral bekend als fotograaf. Maar dat is dus eigenlijk alleen een hobby. Hij begon zijn lange carrière in de landbouw meteen na de technische school in 1978. Hier had hij geleerd voor metaalbewerker, maar hij werkte veel liever in de buitenlucht. Die kans kreeg hij bij het landbouwbedrijf van de broers Bert en Jan van Es aan De Perdamusweg net buiten Nieuwe-Tonge. "Ik hielp mee met alle voorkomende werkzaamheden", vertelt hij. "Rooien, wieden, sorteren, ploegen, noem maar op. Vaak alleen, soms ook met de broers. De tractoren in die tijd waren nog lang niet zo luxe als die van tegenwoordig. Zwaar sturen, geen airco, geen radio, maar het maakte me niet uit. Ik deed het altijd met veel plezier. Vond het ook niet erg om alleen te werken. In de winter was er veel sorteerwerk en onderhoud. In de loop der jaren zijn de technieken enorm veranderd, maar daar groei je automatisch in mee en het is ook leuk om dat allemaal mee te maken. Het was en is dus heel afwisselend werk, waar ik altijd goed mijn draai in kon vinden".

Op het brommertje

In 2000 namen de zonen van Bert en Jan het bedrijf over. Wilko bleef in dienst van de neven en huidige eigenaren Léon en Leen. Zij kennen hem al vanaf hun achtste en vijfde jaar. Het bedrijf breidde uit en is in de loop der jaren intensiever geworden. De behoefte aan personeel nam toe. Zodoende kreeg Wilko er wat collega's bij. "Hoewel ik nooit problemen heb gehad om alleen te werken of met de werkgevers, is het natuurlijk ook wel weer gezellig om collega's te hebben. Sinds vier jaar is het bedrijf actief in de tulpenbollen en ook dat bracht een groot aantal veranderingen met zich mee. Ik vind dat wel leuk, het maakt je werk afwisselend. Nee, ik heb er nooit over gedacht om iets anders te gaan doen. Al 40 jaar ga ik met plezier op het brommertje naar mijn werk en als we tot 67 door moeten werken, dan blijf ik dat gewoon doen. Wie weet haal ik de vijftig dienstjaren nog wel".
Andersom is de familie Van Es ook nog steeds erg blij met Wilko. "Hij is altijd vrolijk, actief en werkt graag. Tractor rijden, verven, opruimen, draineerbuizen opzoeken… Ploegen kan hij als de beste. Wilko vindt alles leuk. Kortom, een hele fijne betrokken medewerker, die we nog lang niet willen missen", zo luidt het commentaar. En dat mooie compliment kan Wilko in zijn zak steken.

Reageer als eerste
Meer berichten