Logo eilanden-nieuws.nl
Arthur en Stasja Broek bij hun particuliere beeldentuin. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Arthur en Stasja Broek bij hun particuliere beeldentuin. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Beeldentuin Achter de Westduinen is verrassend en vernieuwend ingericht

OUDDORP – Arthur en Stasja Broek zijn er ook dit jaar weer in geslaagd om hun particuliere beeldentuin Achter de Westduinen aan de Dijkstelweg in Ouddorp verrassend en inspirerend vernieuwend in te richten. Vanaf april is er, met zorgvuldige afstemming met de kunstenaars, hard gewerkt om deze manifestatie vorm te geven. Een zomerexpositie met ruim honderd kunstwerken van een dertigtal landelijk- en internationaal befaamde kunstenaars. Maar ook met Ouddorpse inbreng van Wilma Bosland. Dat alles gepresenteerd in een decor dat zich fantastisch manifesteert in een wisselwerking van kunstwerken en de tuin. Bezoekers zullen zich onderdeel voelen van dit samenspel van kunst en natuur.

Door Jaap Ruizeveld

Een uitnodigende tuin waar men tot rust komt. Beschermd door de voor Ouddorp zo karakteristieke zandwallen, pal achter het natuurgebied De Westduinen. Genietend van de zeewind, het geluid van de vogels, de kikkers in de vijver en een muzikaal signaal dat komt van de steiger xyolofoon. Dit instrument is gemaakt door Nico Parlevliet die in zijn werk, met gebruik van zonne-energie en technisch vernuft een speels gebeuren aan de dag legt. Een wandelroute in de particuliere tuin van Arthur en Stasja loodst de bezoeker in 1 tot 1,5 uur van receptie tot aan het eind bij het restaurant met terras.

Internationaal

Sommige attractieve invullingen zijn gebleven, zoals het uitkijkpunt waar men, met dit keer op de voorgrond De lopende man (van Rein Dool), kan genieten van het duinlandschap en waar de Ouddorpse vuurtoren zich aan de horizon als een baken manifesteert. Toppers zijn een 30 meter lange - van dunnen latten gemaakte - wokkel (van Marc de Roover uit België) en de bronzen Fat Lady (van Bernard Sindall uit Engeland). Al lopend door het bos ervaart de bezoeker de creaties van Karl Ulrich Nuss uit Duitsland, de gekleurde kubussen van Nora Schöpfer uit Oostenrijk. Werken die ook te zien zijn in de Giardino van Daniël Spoerrie in Toscane. Sta stil bij de stenen en beelden van Dörte Berner ut Namibië.

Restaurant

Via een zijpad komt men in een besloten hofje onder de Meidoornbomen dat kleurrijk is ingericht door dames van het textielcollectief Windkracht 10. Men kan kennismaken met een viertal paviljoentjes waarin men de wondere wereld beleeft van Lizan Frijsen (textiel), Wilma Bosland (keramiek), Anjet van Linge (kleine steentjes) en Berend Peter Hogen Esch (hout). Tenslotte is het goed toeven onder de stalen (knipoog) partytenten van designcollectie Rotganzen. Daar wachten gastvrouwen van het lunchrestaurant bezoekers op voor een goed glas wijn of serveren gerechten van de menukaart. Vraag naar de mogelijkheden. Gastvrijheid en service staan met stip op 1. Een routekaart is voor de bezoeker beschikbaar.

Informatie                                                                                                                                

Beeldentuin Achter de Westduinen, Dijkstelweg 58 Ouddorp. Tel. 0651335327. www.achterdewestduinen.nl. Openingstijden: Vanaf deze week tot 16 september op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 11.00-17.00 uur. Entree € 5,- per persoon. Eén euro hiervan wordt aan een goed doel besteed. Een Passe Partout kost € 10,- p.p (inclusief eerste entreekaartje) en biedt toegang gedurende het gehele seizoen. Wil men een rondleiding dan kan dat op zaterdag om 11.30 uur (extra kosten 2,50 euro p.p) Parkeren: Auto's kunnen in de directe omgeving gratis geparkeerd worden langs de brede berm van de Klarebeekweg. De fiets kan men meenemen op het terrein. Honden kunnen niet toegelaten worden.

Reageer als eerste
Meer berichten