Logo eilanden-nieuws.nl
Jaap Lodder ( in het blauwe shirt) temidden van zijn teamgenoten tijdens zijn afscheidsavond.
Jaap Lodder ( in het blauwe shirt) temidden van zijn teamgenoten tijdens zijn afscheidsavond. (Foto: Adri van der Laan)

Jaap Lodder hangt volleybal aan de wilgen

SOMMELSDIJK – Vorige maand nam Jaap Lodder afscheid van volleybalvereniging Intermezzo. Maar liefst 46 jaar was 'Mister Recrea', zoals hij door zijn clubgenoten wordt genoemd, lid van de vereniging. Jaap was niet alleen speler, maar ook trainer en bovendien de initiatiefnemer van het recreantenteam. Zijn inzet werd gewaardeerd met de benoeming tot erelid. Helaas laat de gezondheid van de 77-jarige Jaap het niet meer toe om actief te blijven binnen de sport, maar hij blijft zeker een trouw supporter van Intermezzo.

Door Mirjam Terhoeve

Jaap werd besmet met het volleybalvirus door zijn echtgenote Lenie, die volleybal speelde bij Intermezzo. Na jaren actief te zijn geweest op de voetbalvelden, onder meer in de hoogste amateurklasse voor de voetbalclub uit Spijkenisse, wilde hij het ook weleens proberen. "Ik had werkelijk waar, nog nooit in mijn toen 32-jarige leven, aan volleybal gedaan", vertelt Jaap, "maar ik vond het meteen heel erg leuk. De club speelde toen nog in de Olympiahal in Middelharnis. Een bloeiende vereniging, met veel leden en hoge klasseringen. In de beginjaren speelde ik competitiewedstrijden in een van de herenteams. Later ben ik ook de trainingslicenties gaan halen en werd ik trainer van de lagere damesteams en van het meisjes B-team. Met hen hebben we zelfs nog in de topklasse gespeeld".

Oprichting recreantenteam

"Eind 1982 ben ik gestart met een recreantenteam in de Molenwiek", gaat Jaap verder. "Dat werd door het toenmalige bestuur niet heel erg gewaardeerd. Men was bang, dat dit ten koste zou gaan van de reguliere teams. Er was echter een aantal leden, dat niet meer verplicht iedere zaterdag competitie wilde spelen, maar wel graag bleef volleyballen. Met als gevolg, dat deze mensen overstapten naar Sparta, die wel een recreantenteam had. Dat wilde ik voorkomen, vandaar mijn initiatief. Uiteindelijk zag het bestuur dit ook in en gaf het jaar daarop toch groen licht voor de recreantenafdeling. Inmiddels is dit niet meer weg te denken uit de vereniging. Het team telt zo'n 50 leden, die iedere dinsdagavond gezellig en ongedwongen een paar partijtjes spelen. Spelers van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen doen mee. Sommigen komen om het spelletje onder de knie te krijgen en zodoende door te stromen naar de competitie, anderen komen juist vanuit de competitie, omdat ze het wat rustiger aan willen doen. Het maakt niet uit of je goed of minder goed bent. Het recreantenteam is er puur voor de gezelligheid".

Gezondheid

Inmiddels is Intermezzo al lang niet meer actief in de Olympiahal, maar in de Staver. Nog steeds is het een bloeiende vereniging met ruim 200 leden. Naast negen jeugdteams, zijn er twee heren en twee damesteams. "En dan natuurlijk de recreanten", voegt Jaap er aan toe. "En daar kunnen altijd nog mensen bij. Dus ik roep iedereen op, die van een partijtje volleybal houdt, om eens vrijblijvend te komen kijken of mee te doen op dinsdagavond van half acht tot negen uur. Je wordt met open armen ontvangen. Voor Jaap zelf houdt het op. Al is het natuurlijk bewonderenswaardig, dat hij tot op hoge leeftijd nog voor het net stond. "Helaas, het ging niet meer", legt hij uit. "Ik kreeg last van hartritmestoornissen en merkte dat ik steeds sneller vermoeid raakte. Ik ben me daarom gaan focussen op andere takken van sport. Ik ga regelmatig naar de sportschool en ik ga er, samen met mijn vrouw, graag met de fiets op uit".

Afscheid

Op 18 april nam Jaap afscheid van het team. "Tot mijn grote verrassing wilden ze me niet met lege handen laten gaan en boden me een hotelbon, een plant en een enveloppe aan", zegt hij tot slot. "Dat was ontzettend leuk en ik ga er samen met Lenie zeer zeker van genieten. Ik kijk met heel veel plezier terug op al die jaren. Nicky Tuinenburg neemt het stokje van me over en ik heb er zeer veel vertrouwen in, dat hij dat prima zal doen. Uiteraard blijf ik nog steeds (ere)lid en ik zal nog regelmatig een kijkje gaan nemen bij de teams en aanwezig zijn bij de jaarvergaderingen. Ze zijn nog niet helemaal van me af".

Reageer als eerste
Meer berichten