Logo eilanden-nieuws.nl

Minder huizen en meer groen in Tuundurp

NIEUWE-TONGE - "Ik ben er zo blij mee, dit is echt een heerlijk plekje," mijnheer Kasteleijn is één van de bewoners van het volledig vernieuwde Tuundurp in Nieuwe-Tonge. Woensdag 6 juni werd de nieuwe wijk feestelijk in gebruik genomen. Directeur Van Nieuwaal van Woongoed GO: "Dit is een prachtig staaltje dorpsvernieuwing, je kunt je ogen er bijna niet vanaf houden."

Door Martijn de Bonte

In de wijk gingen ruim 50 huizen tegen de vlakte. Doordat er na de sloop minder huizen zijn 'teruggebouwd' is er meer ruimte voor groen en is er nu voldoende parkeergelegenheid. De nieuwbouw bestaat uit 37 woningen en is een mix van gezinswoningen en seniorenwoningen. De bewoners zijn er blij mee. Mijnheer Kasteleijn woont in een seniorenwoning aan het Helicoptèreplein. "Het is hier allemaal gelijkvloers en we hebben toch een mooi achteruit waar de kleinkinderen kunnen spelen. Vanaf de eerste dag was ik hier gelijk gewend en mijn vrouw ook. We kunnen hier oud worden."

Goede huurders

Onder een stralende zon verrichten wethouder Markwat, directeur van Nieuwaal en het echtpaar Van Moort de openingshandeling. Ze gieten water bij een reusachtige plant die langzaam begint te groeien. Stroomuitval zorgt voor wat groeiperikelen, maar uiteindelijk bloeit er alsnog een knalgele zonnebloem. Van Nieuwaal stelt dat het project nauwelijks tegenslagen heeft gehad, laat staan tegenwerking. Het verzoek om de wijk aan te pakken kwam in 2012 van de bewoners zelf en die mochten vanaf de start meedenken over de plannen. "Wat hebben we toch goede huurders: ze betalen op tijd, denken mee en stellen zich coöperatief op. Daar zijn we dankbaar voor." Maar klaar is het nog niet voor Woongoed GO volgens de directeur. Er moet nog veel gebeuren. Het wordt een megaklus om ervoor te zorgen dat alle woningen op het eiland in 2050 CO2 neutraal zijn.

Wethouder Markwat vindt dat de wijk een enorme kwaliteitsverbetering heeft ondergaan. "Minder huizen meer groen," is zijn samenvatting. "Dit is een voorbeeld voor andere kleine kernen op Goeree-Overflakkee. Dit er nog maar veel van deze projecten mogen er nog veel van volgen."

Genoten van de bouw

Mijnheer Grinwis woont in de Tuunstee, het seniorencomplex naast het Tuundurp, en kijkt toe tijdens de opening. "Ik vind het prachtig geworden." Mevrouw Peter, die ook in de Tuunstee woont, is al net zo enthousiast. "Ik heb genoten van de bouw met die grote kranen, wij zaten eerste rang en konden alles goed volgen. Nu het klaar is vind ik het verschrikkelijk mooi geworden."

Het echtpaar van Moort dat samen met de kleinkinderen de openingshandeling mocht verrichten woont al ruim eenenvijftig jaar in de wijk. Mijnheer Van Moort heeft 46 jaar lang in de bouw gewerkt en vindt dat nog steeds interessant. Hij volgde de vernieuwing in de wijk daarom op de voet en hield een oogje in het zeil als de werklui waren vertrokken. Hij sloopte zelfs hun oude gezinswoning. Voor zijn inzet ontvangt hij het beeldje van een metselaar. Het echtpaar woont nu weer op hetzelfde plekje, maar dan in nieuwe seniorenwoning. Mevrouw van Moort: "Het is fijn dat de wijk nu klaar is, we wonen hier heerlijk."

Reageer als eerste
Meer berichten