Logo eilanden-nieuws.nl
Wethouder Peter Feller (rechts) overhandigt de tweede Goereese beiaardbundel aan Leo Samama van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging.
Wethouder Peter Feller (rechts) overhandigt de tweede Goereese beiaardbundel aan Leo Samama van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. (Foto: )

Eerste zomerconcert op jubilerende beiaard

GOEDEREEDE – In Goedereede strooide stadsbeiaardier Jan Bezuijen zaterdag 30 juni muziek van onder anderen Mozart, Bach, Purcell en Schubert over het stadje uit. Hij deed dat samen met een koperkwintet, wat een sfeervol en oorstrelend geheel opleverde. Het was de opening van de serie zomerconcerten én de viering van een jubileum.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De beiaard bestaat veertig jaar. Op 24 juni 1978 kwamen prinses Beatrix en prins Claus naar Goedereede om het instrument feestelijk in gebruik te stellen. De beiaard bestond toen uit 37 klokken en was geplaatst na een initiatief vanuit de bevolking. Particulieren en het bedrijfsleven zorgden voor de financiering.

In 1999 wist de Stichting Vrienden van de Goereese Beiaard voldoende geld bij elkaar te krijgen om de beiaard uit te breiden met dertien klokken. Later, in 2010, volgde de plaatsing van nog eens twee klokken. Het instrument in de Goereese toren bestaat nu dus uit 52 klokken en geldt volgens Bezuijen als een van de beste beiaards van Nederland. In 2017 is onder aan de toren een luisterplaats gerealiseerd.

In de toren, waar diverse sprekers zaterdag terugblikten op de afgelopen veertig jaar, waren foto's te zien van de ingebruikname door Beatrix in 1978. Het Gulden Klokkenboek, waarin haar handtekening en die van Claus staan en waarin alle donateurs staan vermeld, was er ook. Het had vele jaren in de boekenkast gestaan bij Jerphaas van Oosterom, een van de initiatiefnemers in de jaren zeventig, maar nu vond hij de tijd rijp om het te overhandigen aan wethouder Peter Feller, die het een goede plek zal geven in het streekarchief.

Ter gelegenheid van het jubileum had Jan Bezuijen een tweede Goereese beiaardbundel samengesteld. Het eerste exemplaar ging naar Leo Samama, secretaris van de eveneens jubilerende Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. De vereniging bestaat honderd jaar en is bedoeld om beiaards in stand te houden en te blijven laten klinken in Nederlandse steden en stadjes. Samama omschreef de waarde hiervan als materieel en immaterieel erfgoed. Van Oosterom had iets eerder al gerept over de klank en kleur en het karakter die beiaards geven aan een levensgemeenschap.

Overigens is er volgend jaar weer een jubileum in het stadje. Dan is het vijfhonderd jaar geleden dat de grote luidklok per schip van Mechelen naar Goedereede kwam. Deze Maria-luidklok hangt nog altijd hoog in de toren.

De zomerconcerten zijn elke zaterdag tot en met 25 augustus te beluisteren tussen 14.30 en 15.30 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten