Logo eilanden-nieuws.nl
Foto:

Scholieren bouwen skelter om tot elektrisch voertuig

DIRKSLAND – Voor een project van hun school de Prins Maurits hebben Jan-Jaap Bom, Martijn Baan, Stefan van Gurp, Matthijs Verburg en Jaap de Vos een elektrische skelter gebouwd. Hun doel was de weg te laten zien van het ombouwen van een simpele skelter tot een elektrisch voertuig.

Tekst en foto: Erwin Guijt

De focus van het project lag op duurzaamheid. De jongens hebben dit in relatie gezien tot mobiliteit en met behulp van de docent natuurkunde hebben ze berekeningen gemaakt en het een en ander uitgezocht. Nadat ze een zelf aangedreven voertuig hadden gemaakt, wilden ze deze ook nog verduurzamen. Dit viel echter nog niet mee. De zonnepanelen bleken in eerste instantie te groot, waardoor het gevaarte moest worden omgebouwd. Gelukkig bleek Bouwcentrum Esselink bereid om het hout te sponsoren. Daarnaast hadden de vijf ook hulp van Navito Energy Solutions die de zonnepanelen sponsorden, Berg & Berg die hielp met de cel aan de binnenkant en tot slot de school, die de rest van de kosten voor hun rekening nam.

Het resultaat mag er dan ook zijn. Met een volle accu kan er 50 minuten gereden worden, met 23 kilometer per uur als topsnelheid. Het gevaarte weegt 95 kilo, is zo'n twee meter lang en bijna een meter breed. Twee docenten krijgen de eer om de wagen te onthullen, wat ze met verve doen. De beide felle lichten van de elektrische skelter priemen door het schemerdonker van de verduisterde schuur waarin de presentatie plaatsvindt. In deze eindpresentatie lichten de bouwers het een en ander toe. De dingen die goed gingen worden besproken, maar ook de dingen die minder gingen. Een van de jongens nuchter: "De planning kon beter. We staan hier niet voor niets na de jaarsluiting te presenteren.'' Tot slot moet er natuurlijk even een proefritje gemaakt worden. Met luide knallen schiet het ding over het erf. De teamleider van de jongens raadt aan hiermee verder te gaan. Wellicht dat ze de skelter voor hun profielwerkstuk 'slim' kunnen maken? Enfin, daar hebben ze nog de hele vakantie voor om over na te denken. De 9,5 voor dit project hebben ze in ieder geval binnen.

Reageer als eerste
Meer berichten