Logo eilanden-nieuws.nl
Janneke Breen knuffelt kalfje IZA 13. Foto: Wim van Vossen
Janneke Breen knuffelt kalfje IZA 13. Foto: Wim van Vossen (Foto: Wim van Vossen)

Trots op Flakkeese Jersey koeien

GOEREE-OVERFLAKKEE – De eilandelijke VVV biedt ook deze zomer vanuit 't Blaeuwe Huus in Ouddorp een scala aan mogelijkheden voor toeristen, dagjesmensen en de eigen bewoners. Er is een ruime keus uit aantrekkelijke excursies, rondleidingen en informatieve uitjes. Men kan zich daarvoor als familie met de kinderen, als groep of individueel daarvoor bij de VVV aanmelden. Een scala van items: van de waterbus en de visafslagexcursie, met eventueel aanvullend een eilandtoer met een 2 CV, tot een bezoek - op donderdagen - aan de biologische melkveehouderij van Janneke en Piet Breen. Knuffelen met kalfjes en een heerlijk Jersey ijsje proeven. Wie wil dat niet in de vakantie?. VVV Goeree-Overflakkee, Mirna Bogert en haar team, staan voor u klaar. Zorg er wel voor dat u tijdig bent ingeschreven.

Door Jaap Ruizeveld

Het biologische melkveebedrijf Breen (met Jersey koeien) ligt centraal in de polder Westerloo, niet ver van Rijksweg N57. Janneke (37) verzorgt de rondleidingen. Zij is trots op het bedrijf en dat wil zij graag aan bezoekers tonen. Uitleg wordt breed gedeeld, waarna o.a. een kijkje kan worden genomen in de koeienstal, de melkstal en de ruimte voor de kalfjes. Van de melk van de Jersey koeien wordt op ons eiland kaas (De Mekkerstee in Ouddorp) en ijs (Jersey-hoeve in Stellendam) gemaakt. Twee keer per dag is het 'melkenstijd'. Om 05.30 uur in de ochtend en om 17.00 uur in de namiddag. Een continu proces. Vakantietijd of niet. Ik heb afgesproken met Janneke voor een bezoek in de namiddag. Terwijl zij deze middag 97 koeien naar de melkstal leidt, heeft de 20-jarige Alberdine Bolkenbaas uit Ouddorp al de voorbereidende zorghandeling verricht.

Job met plezier

De koeien kunnen in twee rijen van elk 22 dieren tegelijk worden gemolken. Voor de overige dames is het maar een korte wachttijd, waarna ook zij aan de beurt zijn. Alberdine werkt hier bijna alweer twee jaar. Afwisselend meerdere dagen per week. Zij doet haar job toegewijd en met plezier. Straalt dat ook uit. Een beetje een hobby? "Iedere dag is anders", zegt ze. "Je ziet een vaste structuur, maar koeien gedragen zich niet steeds hetzelfde. Het melken duurt een klein uurtje. Daarna is het schoonmaken geblazen en vervolgens is er de zorg voor de kalfjes. Klinkt misschien wat vreemd, maar je herkent de koeien en dat maakt het extra leuk". Niet veel van haar leeftijdgenoten zullen in de melkstal werkzaam zijn, dus haar activiteit past ook in onze serie over mensen die een niet zo gebruikelijke activiteit verrichten. Overigens dient er aan toe te worden gevoegd dat Alberdine al 12 jaar punctueel de beide wekelijkse edities van onze krant in de haar toegewezen wijk in Ouddorp bezorgt.

Sober sterk ras

"Jersey koeien zijn een sober sterk ras", vertelt Janneke, die helemaal vergroeid is met het bedrijf op de Kop van Goeree. "Ja, het is een vrij druk leven, maar daar heb je voor gekozen. Eigenlijk was het al mijn meisjesdroom die kon worden ingevuld. In totaal telt het biologisch bedrijf nu 97 melkkoeien, een twintigtal koeien die droog staan, 40 kalfjes, pinken en een tweetal stieren. De oudste koe - Iza - is inmiddels 14 jaar. Onze dieren zijn, zoveel als mogelijk is, buiten. In het Volgersland bij de vuurtoren zal men regelmatig de koeien aantreffen. De melk op het bedrijf wordt opgevangen in een grote tank (15.000 liter). Een keer in de drie dagen wordt de melk opgehaald en eilandelijk verspreid voor het maken van kaas en ijs. Bijna niets gaat van Goeree-Overflakkee af. Eko Holland verzorgt het transport naar de verwerkingsbedrijven in Ouddorp en Stellendam".

Ons stekje

Het runnen van het biologische melkveebedrijf vergt uiteraard ook veel administratie. Anders gezegd: veel registratie is noodzakelijk. Janneke zegt: "Wij zijn SKAL gecertificeerd. Aangekondigd, maar soms ook niet, dus onverwacht worden er controles gehouden. Hygiëne, huisvesting van de dieren, kortom: alles wordt dan nagelopen. Hoewel het tegenwoordig met computer en via de app wat gemakkelijker is gegevens in te voeren, blijft het een tijdrovende activiteit". Maar Janneke laat duidelijk blijken dat er heel wat positieve energie vrijkomt bij het omgaan met de dieren. "Toen wij in 2016 onze dieren uit Melissant haalden en in het nieuwe complex konden huisvesten, was het echt een feestdag. Wij zijn gelukkig dat wij die stap toen gezet hebben. Nu midden in de natuur, in de polder, toch dichtbij de dorpskernen. 'D'n Breen hil' is ons stekje, samen met de dieren, en dat willen wij graag aan bezoekers laten zien".

Reageer als eerste
Meer berichten