Logo eilanden-nieuws.nl
Foto: Jeroen de Bruijn

De kolonok arriveert in Nederland

NIEUWE-TONGE - Op 19 juli 2018 was het dan zover voor Faunapark Flakkee. Op het vliegveld van Frankfurt arriveerde vanuit Rusland de langverwachte kolonok.

De kolonok, in het Latijn: Mustela sibirica, is een weinig voorkomende soort in dierentuinen. Wereldwijd zijn er vijf dierentuinen bekend die deze soort hebben. Deze liggen in Polen, Italië, Tsjechië en twee in Rusland. Daar komen nu drie dierentuinen in Nederland bij. Namelijk: Uilen- en dierenpark De Paay in Beesd, Best Zoo in Best en Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge.

Vuurwezel

Het zojuist gearriveerde dier is een marterachtige, een familie uit de orde der roofdieren. Deze familie is over de gehele wereld verspreid en bestaat uit circa 70 verschillende soorten. Tot de familie behoren hermelijnen, wezels, bunzingen, dassen, otters, nertsen en marters. In het Nederlands wordt de kolonok ook wel vuurwezel genoemd. Het dier kan worden gevonden in Oost-Azië, ten noorden van de Zee van Okhotsk, en ten zuiden aan Kwangtung in China. In het zuiden lopen ze naar het westen tot aan de rand van Tibet en de Gobi-woestijn, en ten noorden van de Gobi tot aan het Europese Rusland. In Taiwan worden Siberische wezels voornamelijk gevonden in secundaire bossen op een hoogte van 1400-1700 meter. Siberische wezels zijn ook in mindere mate te vinden in primaire loof- en naaldbossen.

Verblijf

Een kolonok is lichtbruin op de rug en verandert geleidelijk in een bleker, geelachtig bruin tot onder de buik. Het uiteinde van de staart kan een donkerdere bruine tint hebben dan de rest van het lichaam, maar is niet zwart. Siberische wezelmannetjes zijn 28 tot 39 cm in kop en lichaamslengte en de staart is 15 tot 21 cm, ze wegen 650 tot 820 gram. De vrouwtjes zijn ongeveer 5 cm kleiner, met een gewicht van 360 tot 430 gram. Vooralsnog zijn de dieren nog niet te zien voor het publiek vanwege de wettelijke procedures die moeten worden gevolgd. Als dit achter de rug is, dan is iedereen van harte welkom om de kolonok in het Faunapark te bewonderen.

Reageer als eerste
Meer berichten