Logo eilanden-nieuws.nl
Foto:

Oplaadpalen voor fietsen zijn een aanwinst voor Goeree-Overflakkee

STELLENDAM – Dertien oplaadpalen met in totaal zesentwintig stopcontacten. Met deze omvang is het oplaadpunt voor elektrische fietsen in Stellendam uniek in Nederland. De palen staan er al een paar weken, op de plaats waar voorheen het busstation was, maar woensdag 1 augustus was de dag om deze nieuwe voorziening feestelijk in gebruik te nemen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Daarvoor waren vertegenwoordigers van alle betrokken partijen naar het oplaadpunt gekomen: de gemeente, de dorpsraad, leverancier Ecotap en ondernemer Breen van het belendende Wapen van Stellendam, die ook in de palen heeft geïnvesteerd.

Wethouder Daan Markwat sprak van een prachtige voorziening, die in relatief korte tijd is gerealiseerd in samenwerking met de dorpsraad van Stellendam en de bewoners van de Voorstraat. "Een schoolvoorbeeld van een succesvolle integrale aanpak", aldus de wethouder.

De voormalige busbaan is veranderd in een voetgangersgebied. Boven aan de dijk staat nu een hek, waardoor auto's er niet meer door kunnen. Dat gebeurde voor die tijd, ondanks het verbod, regelmatig. In de nieuwe situatie is het veel veiliger om als voetganger of fietser de weg over te steken en het gebied rond de oude Stellendamse haven te bezoeken.

Bewoners van de Voorstraat hebben geen last meer van geparkeerde fietsen voor de deur. Parkeren kan nu bij de oplaadpalen. Gratis opladen of bijladen is mogelijk terwijl je zelf iets drinkt of eet bij het Wapen van Stellendam en tegelijkertijd toezicht houdt op je fiets. Overigens is het ook mogelijk om telefoons op te laden of jezelf elektrisch te scheren. Je haar föhnen, of met een boormachine aan de slag gaan, kan niet.

Met de oplaadpalen krijgen berijders van elektrische fietsen extra service. Volgens wethouder Markwat is de voorziening ook een stimulans voor duurzaam vervoer. Het nieuwe punt is opgenomen in het fietsroutenetwerk, zodat ook recreanten en toeristen er veel aan hebben.

Peter Klink, voorzitter van de dorpsraad, zei tijdens de feestelijke ingebruikname zeer content te zijn met de voortvarende realisering. "Een compliment voor de snelheid waarmee dit voor elkaar is gebracht." Hij sprak van een aanwinst voor Stellendam en heel Goeree-Overflakkee.

Reageer als eerste
Meer berichten